Door de covid-19 pandemie komt een aantal evoluties in de thuisverpleging in een stroomversnelling. Nursing Vlaanderen zoomt in op de 5 belangrijkste trends.
Het vak verpleegkunde evolueert continu. Logisch, aangezien ook onze maatschappij voortdurend verandert en onderhevig is aan trends zoals vergrijzing. In de thuisverpleging waren de afgelopen jaren enkele opvallende veranderingen merkbaar. De pandemie heeft bepaalde trends gevoelig versterkt.
Trend 1: Shift van verpleegkundige zorg in het ziekenhuis naar thuisverpleging
Op 5 jaar tijd is het budget voor thuisverpleging met meer dan 400 miljoen euro gestegen1, de sector groeit dus gestaag. Want patiënten worden sneller ontslagen na een operatie of worden vaker thuis behandeld, oudere mensen blijven steeds langer thuis wonen, en net die groep neemt in aantal toe door de toenemende vergrijzing.
De vraag dringt zich echter op: zijn er voldoende thuisverpleegkundigen om deze shift op te vangen? Solange Indenkleef, zorgdirecteur bij het Wit-Gele Kruis: ‘Er moet vooral kritisch worden gereflecteerd over het type zorg dat door een verpleegkundige moeten worden uitgevoerd. En ook: hoe kunnen we bepaalde zorgtaken op een andere manier invullen? Samenwerking met andere diensten, zoals bijvoorbeeld gezinszorg, wordt steeds meer noodzakelijk.’
Trend 2: Meer gespecialiseerde zorg
Wat ons naadloos brengt bij trend 2: Het aandeel technische zorgen in thuisverpleging neemt toe. Voorbeelden hiervan zijn bloedafnames, parameters checken ter voorbereiding van chemotherapie of toediening van antibiotica via infuus.
Is de thuisverpleegkundige voldoende opgeleid voor deze meer gespecialiseerde zorg? Indenkleef: ‘Zeer zeker. Het klopt dat thuisverpleegkundigen in vergelijking met vroeger meer hoogtechnologische zorg op zich nemen.
Denk maar aan het opvolgen van picc-katheters, het nakijken en digitaal delen van parameters of het plaatsen van een spuitaandrijver in de palliatieve setting. Deze expertise is absoluut aanwezig bij onze equipe, maar tot nu toe was dat niet voldoende zichtbaar.’
Trend 3: Samenwerking en kennisdeling over de organisatiegrenzen heen
In Vlaanderen zijn er 192 erkende diensten die thuisverpleging aanbieden. Deze organisaties werken niet als eilandjes. Er is steeds meer uitwisseling en onderlinge samenwerking.
Door de snelheid waarmee de coronacrisis heeft toegeslagen en de enorme behoefte aan beschermingsmateriaal, aangepaste procedures en expertise, werd de samenwerking tussen de verschillende thuisverplegingsorganisaties een stuk intensiever.
Een mooi voorbeeld hiervan is de recente samenwerking tussen het Wit-Gele Kruis en i-mens, die ervoor zorgt dat 170.000 patiënten inzage krijgen in hun elektronisch verpleegkundig dossier via de applicatie mijnThuisverpleging. Deze applicatie werd oorspronkelijk ontwikkeld door het Wit-Gele Kruis en nu ook toegepast door i-mens.
‘Door samen te werken optimaliseren we de informatie-uitwisseling tussen de thuisverpleging en anderen uit het zorgteam van de patiënt, ongeacht of er een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis of i-mens aan huis komt. Dit maakt de samenwerking en de communicatie een stuk eenvoudiger, aldus Karin Van Mossevelde algemeen directeur bij thuiszorgorganisatie i-mens.