Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Broadcast Nursing’: de eerste Vlaamse podcast over verpleegkunde

‘Broadcast Nursing’, de allereerste podcast voor verpleegkundigen, richt zich tot iedereen die met het vak bezig is. Nursing Vlaanderen sprak met Raf De Bruyn, docent verpleegkunde bij de Karel de Grote Hogeschool en bezieler.
Podcastmaker Raf De Bruyn gaat telkens op zoek naar een thema dat actueel en relevant is.

Waarom ben je gestart met deze podcast?

‘Als docent merkte ik dat de link tussen theorie en praktijk vaak niet altijd even zichtbaar is voor studenten. Ik zocht naar een manier om de theorie meer te verdiepen en een realistisch beeld van verpleegkunde te kunnen geven.

Zo kwam ik terecht bij een podcast. Voor mij zijn de lessen die de studenten op de hogeschool krijgen de voetbalmatch en de podcast is de voor- en nabespreking bij de match.’

Dankzij deze podcast kan ik stereotypen, vooroordelen en clichés, die veel mensen toch nog altijd hebben over verpleegkunde, doorprikken. Dat is mooi meegenomen.’

Voor wie is deze podcast bedoeld?

‘Deze podcast is er voor iedereen die met verpleegkunde te maken heeft. We richten ons bewust tot een breed publiek: verpleegkundigen die willen bijleren of hun horizon willen verruimen, studenten verpleegkunde, docenten.

Maar bijvoorbeeld ook mensen die nog niet weten welke studie ze willen volgen. Het is heel wat verder dan een reclamepraatje voor de opleiding verpleegkunde.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Welke thema’s komen aan bod?

‘Ik ga telkens op zoek naar een thema dat actueel en relevant is. Zo zijn er bijvoorbeeld afleveringen over bedsidebriefing, geestelijke gezondheidszorg en geriatrie.

Voor elk onderwerp zoek ik een expert. We proberen met humor een eerlijk verhaal te vertellen zonder zaken onnodig te verbloemen.’

Zijn er nog andere podcasts over verpleegkunde?

‘Ter voorbereiding ben ik op zoek gegaan, maar ik vond in Vlaanderen geen andere podcasts over verpleegkunde. Wel zijn er enkele buitenlandse podcasts over verpleegkunde, die vaak vertrekken vanuit ervaringen van verpleegkundigen.’

Leer je zelf nog iets bij?

‘Ik moet bijna geen bijscholing meer volgen sinds ik de podcast maak. Ik verdiep me altijd in het onderwerp, zodat ik tijdens de interviews gerichte vragen kan stellen. Zo leer ik al enorm veel bij, en tijdens het interview met een expert gaat het nog een stapje verder.’

De podcast is te beluisteren via Buzzsprout en Spotify.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.