Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Nina: ‘Het VIO-statuut voor ‘verpleegkundige in opleiding’: daar word ik blij van’

Nina is zopas afgestudeerd als bachelorverpleegkundige. Ze is tevreden met de 1.000 euro stagevergoeding van de Vlaamse overheid, maar hoopt vooral op een structurele oplossing.
Tunnel van groene takken.
Nina is zelf klaar met haar bachelorstudie verpleegkunde. Ze hoopt op snelle financiële steun voor vierdejaars bachelorstudenten. Foto Pixabay.

Komt er misschien toch licht aan het einde van de tunnel? Ik ben dankbaar voor de eenmalige vergoeding die afgestudeerde bachelorstudenten verpleegkunde dit jaar krijgen.

Maar het voelt niet helemaal juist, het is geen oplossing. Wat zal de Vlaamse overheid de komende jaren doen? Nog steeds maken kandidaat-studenten hun studiekeuze zonder te beschikken over juiste en duidelijke informatie, net als ik ruim vier jaar geleden.

In die tijd was de bacheloropleiding verpleegkunde net aangepast aan de Europese normen. Niet drie maar vier jaar zou het duren, met in het vierde jaar twee verdiepende stages.

Hoe gaat de student dat laatste jaar betalen? Bij aanvang van de opleiding werd gesproken over een onkostenvergoeding voor dat bijkomende ‘stagejaar’, bestaande uit 400 uren in het werkveld. Ik besloot me in te schrijven.

Alleen: de jaren verstreken en toen het ‘nieuwe’ jaar dichterbij kwam, bleek van enige vergoeding niet langer sprake. Niemand wist wie deze financieel zou dragen en docenten konden de vragen van hun studenten niet beantwoorden. Erg demotiverend.

Ik heb nog het geluk dat mijn ouders de kosten voor mijn opleiding dragen. In tegenstelling tot vele andere studenten waarbij dit een zwaar gewicht vormt in de balans. Om mij heen zag ik studenten afhaken omdat ze naast de stage geen job konden nemen.

De opleiding kost mij ook in het vierde jaar ongeveer €1.000 aan inschrijvingsgeld. Daarbij komen nog boeken (€300 per jaar, afhankelijk van het jaar), stagepakken (€35 per set, thuis te wassen), praktijkmateriaal en andere onkosten (vaccins, maaltijden, laptop/tablet, …).

Gelukkig woon ik bij mijn ouders en heb dus geen woonlasten. De eenmalige vergoeding van 1.000 euro compenseert dus het inschrijvingsgeld van het vierde jaar. Dat is fijn, maar ja.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Is er dan niet geprobeerd om ons als studenten tegemoet te komen?
Er is overlegd ja. Maar de gesprekspartners kwamen er tot nu toe niet uit. Want in welk statuut zullen we de studenten plaatsen?

Bij een statuut aansluitend bij dat van een werknemer vervallen alle rechten op een studentenjob, kinderbijslag, … Dus dat valt af.

Bij een statuut als student kan aan instellingen niet gevraagd worden om te voorzien in een toeslag. Zorginstellingen hebben een beperkt budget voorhanden, en zijn bang dat ze dan minder stageplekken kunnen aanbieden.

Een gulden middenweg leek niet te bestaan. Maar nu de tweede lichting bachelors haar diploma heeft gehaald, komt er mogelijks schot in de zaak. Na vijf jaar (!).

Sinds 2019 wordt nagedacht over het zogenoemde VIO-statuut voor de ‘verpleegkundige in opleiding’. Dit statuut zou studenten meer verantwoordelijkheden toelaten, inschakelen als bijna-volwaardige werknemer, als ook een vergoeding willen bieden. Daar word ik blij van.

Ik hoop dat de onderhandelaars snel tot een positieve beslissing komen. Dat ze samen sterk staan voor de bachelorstudenten die nu de studie volgen. Dat ze al die mensen die nog voor de keuze staan een steuntje in de rug geven: ja in het vierde jaar ondersteunen we je financieel. Jij bent belangrijk, we hebben jou nodig, kom er alsjeblieft bij. En sluit je aan bij het mooiste beroep van de wereld.

Lees ook over het misverstand dat ontstond onder hbo5-verpleegkundigen, toen bekend werd dat vierdejaars bachelorstudenten verpleegkunde 1.000 euro onkostenvergoeding zouden krijgen.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.