Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Nathalie: ‘Verpleegkundigen voelen zich geviseerd door verplichte vaccinatie’

Verpleegkundige Nathalie Breugelmans begrijpt dat de overheid aanstuurt op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Maar onder dwang vaccinatie eisen van zorgverleners, dat gaat te ver.
Flesjes met covid-19 vaccinatie.
Verpleegkundige Nathalie: "Dreigen met ontslag voor ongevaccineerde zorgverleners getuigt van weinig respect voor hun onvermoeibare inzet. (Foto Unsplash)

‘Minister Vandenbroucke wil zorgpersoneel verplicht laten vaccineren’, lees ik in de krant. Ik kan het bijna niet geloven. Het maakt me kwaad.

Natuurlijk moeten we ons ook laten vaccineren om de kwetsbare patiënten te beschermen. Begrijp me goed, ik ben zelf ook gevaccineerd.

Maar waarom die dwang en zelfs dreigen met ontslag? In Vlaanderen is de vaccinatiegraad heel hoog. Onder zorgverleners kreeg ongeveer 95 procent de prik; de officiële norm. Dus waar hebben we het over. Pak het probleem niet federaal aan, denk ik dan.

De overheid vertrouwt de gezondheidsmedewerkers niet om de juist keuze te maken. Dat steekt mij en mijn collega’s. Ik heb nooit getwijfeld om gevaccineerd te worden. Omdat we met kwetsbare mensen in contact komen en een voorbeeldfunctie hebben. Want waarom zou je je laten vaccineren als de zorgverleners dit niet doen? Maar alsnog moet dit een keuze zijn die wij zelf mogen maken.

Ik begrijp ook niet waarom alleen zorgverleners worden gedwongen een vaccinatie te nemen. In de winkel kan je ook niet-gevaccineerden tegen het lijf lopen. En wat met andere beroepen die veel contact hebben? Ik denk hier vooral aan kleuterleidsters en leerkrachten uit de lagere school.

Zij lopen meer risico dan wij, want zij komen in aanraking met de niet-gevaccineerde populatie. Is hun situatie echt zo anders dan die van de zorgverleners, vraag ik me dan af.

Waar gaat dit eindigen? Voor de pandemie was er al een tekort aan verpleegkundigen, een verhoogde werkdruk was dagelijkse kost. Door covid-19 en de nog verder verhoogde werkdruk verlaten meer zorgverleners het beroep, ze hebben burn-outs, zijn getraumatiseerd door de zaken die ze gezien hebben tijdens de pandemie.

En nu dreigen werkgevers hen te ontslaan en wordt ons recht op de eigen keuze van al dan niet gevaccineerd te worden, ons ontnomen. Dat is weinig respectvol.

Maart 2020 werden wij op handen gedragen door de bevolking en de overheid. Wij waren een voorbeeld van hard werken en stonden in de vuurlinie van de pandemie. Langzaam is die bewondering weggeëbd.

De overheid ontneemt ons nu het recht om zelf te kunnen kiezen of we gevaccineerd willen worden, ze vertrouwen er niet op dat de zorgverleners zelf deze keuze kunnen maken.

Over dat laatste: toen er geen mondmaskerplicht in de winkels en horeca was, droegen veel van mijn collega’s ze nog steeds. Ik deed dat ook.

Waarom? In de winkel is het moeilijk de 1.5 meter afstand te respecteren. Als wij, verpleegkundigen, deze verantwoordelijkheidszin hebben, waarom gelooft de overheid dan niet dat wij ook de juiste keuze kunnen maken omtrent al dan niet gevaccineerd worden?

Nathalie Breugelmans is verpleegkundige mobiele equipe en stagebegeleider in UZ Antwerpen, en praktijklector verpleegkunde aan de Karel de Grote Hogeschool. Ook zit ze in de redactieraad van Nursing Vlaanderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.