Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bijzondere werkplekken: de esthetische sector

In deze reeks spreken we verpleegkundigen die buiten de ziekenhuismuren aan de slag zijn. Bijvoorbeeld in het leger, de gevangenis of de esthetische sector. De eerste aflevering: Melissa T’Sjoen (27), verpleegkundige in een dermatologische praktijk in Brussel.
melissa verpleegkundige
Melissa voert zelfstandig laserbehandelingen uit. ‘Ik behandel mensen die er jonger uit willen zien, maar ook patiënten met huidaandoeningen zoals acne, melasma of psoriasis.'

‘Ik help graag mensen en ben altijd heel geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam. Toch was verpleegkundige worden geen kinderdroom. Op mijn achttiende ben ik kinesitherapie beginnen te studeren aan de universiteit van Leuven. Heel boeiend, maar ik voelde al snel dat die richting te zwaar was voor mij. Omdat ik graag in de medische sector wilde blijven, ben ik na een jaar overgeschakeld naar verpleegkunde aan de hogeschool. Die studie is meer praktijkgericht, en dat lag me beter.

Hoge werkdruk

Mijn stages heb ik in klassieke ziekenhuizen gedaan. Jammer genoeg zijn dat niet zulke positieve ervaringen geweest. In een ziekenhuis is het belangrijk dat je goed past in het team waarin je terechtkomt, en dat was bij mij niet het geval. Ook de hoge werkdruk schrok me af. Ik was nog maar student, maar moest vaak overuren doen omdat er zoveel werk was. Soms was er zelfs geen tijd om pauze te nemen. Toen ik afstudeerde, was ik dan ook weinig gemotiveerd om een job te zoeken in een klassiek ziekenhuis. 

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Assisteren bij ingrepen

Op de website van VDAB zag ik een vacature voor verpleegkundige bij Dermatology Centre in Brussel. Omdat ik bewust wat afstand wilde nemen van de ziekenhuiswereld, maar wél graag als verpleegkundige aan de slag wilde, heb ik me kandidaat gesteld. Tijdens mijn sollicitatiegesprek klikte het meteen met dermatoloog Cathy Dierckxsens, het hoofd van de praktijk. Intussen werk ik hier al vier jaar met veel plezier. Mijn job is heel afwisselend. Ik assisteer bij esthetische behandelingen en chirurgische ingrepen, maar voer ook zelf laserbehandelingen uit. Vanuit mijn opleiding had ik daar totaal geen ervaring mee. Het was een uitdaging om iets helemaal nieuw te leren, maar dat sprak me juist aan.

Hernieuwd zelfvertrouwen

Buitenstaanders associëren een esthetisch centrum soms met een schoonheidssalon We bieden fillers en botoxinjecties aan, maar mensen komen hier niet alleen omdat ze van hun rimpels af willen. We zien patiënten met huidaandoeningen zoals acne, melasma of psoriasis, met huidkanker, met littekens, met hyperhidrose… De problemen en behandelingen zijn heel divers. Of er nu iemand komt voor een laserontharing of voor de verwijdering van pigmentvlekken, het mooiste is om te zien dat een patiënt tevreden is met het resultaat. Soms heb je niet veel nodig om een glimlach op iemands gezicht te toveren.

Klein team

In vergelijking met een afdeling in een ziekenhuis werken we hier maar met een klein team van twee artsen en enkele assistenten. Stuk voor stuk fijne collega’s met wie ik een goede verstandhouding heb. Die kleinschalige setting, daar houd ik van. Ook de werkdruk is helemaal anders. Het kan hier flink druk zijn, maar dat ik geen nachtshiften of weekendwerk moet doen, is een luxe. Soms voel ik me bijna schuldig tegenover collega’s in het ziekenhuis, zeker wanneer ik de nieuwsberichten hoor over personeelstekorten. Maar dan denk ik weer aan de redenen waarom ik het ziekenhuis achter me gelaten heb. Deze omgeving past gewoon beter bij mij. 

Stap niet zomaar uit de sector

Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om niet in een ziekenhuis te gaan werken. Ik zou het elke verpleegkundige aanraden die worstelt met de vraag ‘wil ik dit nog wel blijven doen?’ Stap niet zomaar uit de sector, maar kijk eens naar je mogelijkheden buiten het ziekenhuis. Er zijn ook verpleegkundigen nodig in het leger, bij de brandweer, in bedrijven… Je kunt op meer plaatsen aan de slag dan je misschien wel denkt.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.