Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 verpleegkundige podcasts waar je écht iets aan hebt

Om vaktechnisch bij te leren, nieuwe ontwikkelingen te volgen of te luisteren naar ervaringen van collega’s: deze podcasts over de zorg zitten boordevol inspiratie.
beeld podcasts zorg
Unsplash

Of je onderweg bent naar je werk, middagpauze neemt of nachtdienst hebt: podcasts beluister je waar en wanneer je wilt. Logisch dat ze zo populair zijn. Ook Nursing heeft er twee: Nursing Werkt en Nursing Impact. Je ontdekt er onder andere hoe je je werkgeluk vergroot, succesvol over je salaris onderhandelt en persoonlijke kunt groeien. Behalve Nursing Werkt en Nursing Impact (zie podcast 3) zijn er nog verpleegkundige podcasts die het beluisteren waard zijn. We zochten de meest interessante en inspirerende voor je uit. 

1. De Verpleegkunde Podcast

Waar gaat het over?

De Nederlandse verpleegkundige Maaike van Sasse van IJsselt laat elke aflevering een verpleegkundige binnen een specifiek werkveld aan het woord. Van de thuisverpleging en gehandicaptenzorg, tot werken op een revalidatieafdeling. Telkens onderzoekt ze wat er allemaal op zo’n afdeling gebeurt en wat er van je wordt verwacht. 

Voor wie?

Als je nieuwsgierig bent naar de verschillende werkvelden binnen de verpleegkunde of zelf nog zoekende bent naar welke beroepen er in de zorg bestaan.

Tip

In de meest recente afleveringen stort Maaike zich samen met Thomas Groen (zie podcast 5) op verpleegkundige taboes in de zorg. Want hoe ga je om met compassie-vermoeidheid, grensoverschrijdend gedrag en palliatieve zorg?

Luister hier naar de De Verpleegkunde Podcast

2. Broadcast Nursing KdG

Waar gaat het over?

In deze Vlaamse podcastreeks over verpleegkunde, bespreekt arts en docent verpleegkunde Raf De Bruyn actuele thema’s als bedsidebriefing, leerwerkplekken en handhygiëne. Inclusief de nodige humor! De Bruyn werkt als docent aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, die de podcastreeks ondersteunt. 

Voor wie?

Broadcast Nursing slaat niet alleen een brug tussen theorie en praktijk voor studenten, om hen een realistisch beeld over het vak te geven, maar richt zich ook op docenten én zorgmedewerkers die bij willen leren.

Tip

Als je net als Raf ook klaar bent met misvattingen, stereotyperingen en vooroordelen in de zorg, zoals die er bijvoorbeeld zijn geriatrie, beluister dan zeker de aflevering ‘Gode G’.

Luister hier naar Broadcast Nursing KdG

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

3. Nursing Werkt en Nursing Impact

Waar gaat het over?

Nursing Werkt maakt je als nieuwkomer wegwijs in het vak verpleegkunde. Met de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen over de impact van bijvoorbeeld reanimaties en het verplegen van coronapatiënten, inspireren, ontroeren en verrassen we je in Nursing Impact.

Voor wie?

Als je vers van de opleiding komt en zoekende bent naar wat je precies wilt en sterk in je werk wil staan, beluister je Nursing Werkt. Ervaringsverhalen van collega’s vind je op Nursing Impact. 

Tip

Of je nu nét bent begonnen of je al jarenlang inzet voor patiënten, met deze korte meditatie kom je midden in je dienst snel tot rust. 

Luister hier naar Nursing Werkt en Nursing Impact

4. The Nurse Blake Podcast

Waar gaat het over?

Met 3,2 miljoen volgers op zijn socials, mag Nurse Blake zich de bekendste verpleegkundige van Amerika noemen. In zijn podcasts bomvol grappen en grollen, geeft hij zijn ongefilterde mening over onderwerpen als het inbrengen van Foley-katheters, relatieadvies en ziekenhuisseries.

Voor wie?

Als je niet alleen geïnformeerd maar ook geëntertaind wil worden over alles waarmee je in je vak te maken krijgt, is Nurse Blake jouw man. Van hilarische verhalen over Birckenstock sandalen tot hoe je de opleiding verpleegkunde overleeft.

Tip

Aflevering 14 over selfcare is niet alleen grappig, Nurse Blake vertelt je ook hoe hij meer water drinkt, wat journaling je oplevert en hoe je aan timemanagement kunt doen met wisselende werktijden.

Luister hier naar The Nurse Blake Podcast

5. Thomas Groen Podcast

Waar gaat het over?

Als je vaak voor anderen zorgt en dit nog lang wilt blijven doen, zul je ook goed voor jezelf moeten zorgen. De Nederlandse verpleegkundige en coach Thomas Groen helpt je om jezelf (weer) op nummer één te zetten. Leer bijvoorbeeld veerkrachtiger te worden en niet altijd aan te staan. 

Voor wie?

Als je weer je authentieke zelf wilt zijn, meer grip wilt krijgen op je stressvolle leven en aan persoonlijk leiderschap wilt doen. 

Tip!

Ook zo’n kei in altijd maar sorry zeggen net als veel andere verpleegkundigen? Thomas Groen vertelt je in deze aflevering hoe je ervan af komt. 

Luister hier naar de Thomas Groen Podcast

Zin in meer podcasts?

Een podcast is een audiobestand dat je op verschillende platformen vindt zoals Spotify, Soundcloud en de Apple Podcast-app. Soms worden ze ook rechtstreeks gepubliceerd op de eigen website van de makers.

Op zoek naar interessante podcasts? Als je je abonneert op een bepaalde podcast, krijg je automatisch een melding als er een nieuwe aflevering verschijnt. Ook geven streamingsdiensten vaak aanbevelingen voor andere podcasts op basis van jouw luistergedrag. Ook kun je zelf actief op zoek gaan naar nieuw luistermateriaal via de zoekfunctie van de app. Vergeet ook niet om aanbevelingen voor podcasts te volgen in media, op websites en blogs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.