Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 vragen over het Zorgpersoneelsfonds 2021

Het staat vast dat het Zorgpersoneelsfonds in 2021 402 miljoen kan inzetten voor een extra verpleegkundige per dienst. Het wetsvoorstel werd zopas goedgekeurd. Wat betekent dit concreet voor verpleegkundigen?
Het nieuwe wetsvoorstel betekent meer handen aan het bed en lagere werkdruk. (Foto: Arno Massee)

Op 4 mei keurde de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen een wetsvoorstel goed waarin wordt vastgelegd dat het bedrag van 402 miljoen euro van het Zorgpersoneelsfonds van 2021 wordt ingezet om gemiddeld één extra verpleegkundige aan te werven per ziekenhuisdienst.

Dit fonds werd opgericht in 2019 met destijds een budget van 67 miljoen euro. Geert Berden van de Belgische vakbond voor verpleegkundigen Union4U licht toe.

1. Wat is het voordeel voor verpleegkundigen?

‘Het goedgekeurde wetsvoorstel ligt in het verlengde van de besteding van de middelen van het fonds vorig jaar. Ziekenhuizen krijgen financiering om extra verpleegkundige aan te werven.

Als hierna nog budget over is, kan dit gebruikt worden om ander zorg- en ondersteunend personeel aan te werven. Dit betekent voor verpleegkundigen dat er meer handen aan het bed komen en dat de werkdruk verminderd wordt.’

2. De maatregel geldt alleen voor ziekenhuisverpleegkundigen?

‘Ja, het Zorgpersoneelsfonds geldt enkel voor de ziekenhuizen. Daar is de nood hoog, dus op dat vlak zijn we zijn positief gestemd over dit wetsvoorstel. Tegelijk zijn we bezorgd over de woonzorgcentra. Ook zij hebben nood aan versterking: niet enkel aan aantallen verpleegkundigen, maar ook aan verpleegkundigen met expertise. Dit is dus niet voldoende.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

3. Hoe zal dit concreet in de praktijk worden omgezet?

‘Dat is ook voor ons nog een vraag. We merken dat er momenteel onvoldoende transparantie is over hoe het budget concreet wordt ingezet door de ziekenhuizen. Gaat de bestaffing op de werkvloer effectief omhoog?

Om dit helder in kaart te brengen, werken we aan een wetenschappelijk instrument in samenwerking met enkele universiteiten en organisaties. Met een degelijke tool is er controle op de inzet van de middelen mogelijk.

Momenteel is het bijvoorbeeld vaag hoe de middelen van vorig jaar exact besteed werden en hoeveel extra verpleegkundigen ermee werden aangeworven. We vinden het belangrijk dat de middelen effectief ter beschikking gesteld worden voor ontlastende maatregelen op de werkvloer. Dit zullen we dus op de voet volgen.’

In een omzendbrief van de federale overheid staat wat het fonds inhoudt en hoe ziekenhuizen aanspraak kunnen maken op ondersteuning in 2020.

De Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen reageerde eind vorig jaar met een aanvullend advies. Zo beveelt de raad onder andere een meerjarige opvolging aan van de patient/nurse ratio.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.