Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1.000 euro onkostenvergoeding voor bachelorstudenten verpleegkunde staat los van covid-19

Bachelorstudenten verpleegkunde die dit academiejaar hun diploma behalen, ontvangen van de Vlaamse regering een onkostenvergoeding van 1.000 euro. Dit is geen coronacompensatie, maar een overgangsmaatregel.
Geldbiljetten euro.
Hbo5-studenten kunnen geen aanspraak maken op de onkostenvergoeding van 1.000 euro omdat zij geen vierde verdiepend stagejaar hebben. (Foto Pixaby)

De 1.000 euro is toegezegd in afwachting van het ‘VIO statuut’ (verpleegkundige in opleiding) dat wordt ontwikkeld voor studenten in het vierde jaar bachelor verpleegkunde. Daarin wordt verder uitgewerkt hoe en onder welke voorwaarden (rechten en plichten) studenten tijdens het vierde jaar op stage kunnen ingeschakeld worden, met inbegrip van een mogelijke financiële vergoeding.

Reacties op social media

In het persbericht dat het kabinet van minister Beke opstelde, werd ook de coronacrisis genoemd als reden voor de vergoeding. Op sociale media lokte dit een storm van reacties uit. Hbo5-studenten vroegen zich verontwaardigd af waarom zij niet in aanmerking kwamen voor de vergoeding.

Zo schreef Kathy op Facebook: ‘Wat met de graduaatstudenten (vroegere A2) verpleegkunde? Ook zij zijn op stage gegaan en ingezet op covid-afdelingen en/of als vervanging van verpleegkundigen die moesten verhuizen naar de covid-afdeling (…).’

Inzet van hbo5-studenten

‘Het is jammer dat de hbo5-studenten het nieuws geïnterpreteerd hebben alsof hun inzet niet zou gewaardeerd worden,’ reageert Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer. ‘Het gaat immers om compensatie van de beloofde stagevergoeding voor de bacheloropleiding die er nog niet is.

De Vlaamse regering is er zich van bewust dat ook hbo5-studenten en andere zorgberoepen zich tijdens de coronacrisis hebben ingezet in de zorgsector. Deze vergoeding staat dus los van onze waardering daarvoor.’

Zelfde vergoeding als 2020

Vorig jaar kregen bachelorstudenten verpleegkunde ook 1.000 euro compensatie. ‘Hun opleiding is met een jaar verlengd en ze doen in dat laatste jaar 800 uur stage. De opleiding van hbo5-studenten is niet gewijzigd. Zij vallen daarom niet onder die regeling.’

De bacheloropleiding werd vijf jaar geleden van drie naar vier jaar opgetrokken. Destijds werd door de toenmalige Vlaamse regering een vergoeding beloofd voor dit extra vierde jaar, dat voornamelijk uit een verdiepende stage bestaat.

Vorig jaar kwam deze vergoeding er vanuit het kabinet van minister Weyts in de vorm van een eenmalige onkostenvergoeding. Dit jaar ontvangen de bachelorstudenten deze vergoeding via het kabinet van minister Beke.

Dit is een tijdelijke oplossing, stelt de zorgambassadeur. ‘Ondertussen werken we aan een duurzame vergoeding tijdens het vierde jaar onder de vorm van het VIO-statuut.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.